Вторник
14.05.2024
04:21
Приветствую Вас Гость
RSS
 

КДНЗ № 2 "ОРЛЯТКО"

м. Старобільськ

Главная Регистрация Вход
»
Меню сайта

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2017 » Февраль » 20 » ОБЕРЕЖНО,ОТРУЙНІ ГРИБИ!!!
18:22
ОБЕРЕЖНО,ОТРУЙНІ ГРИБИ!!!

В Україні триває грибний сезон. Пік активності грибників припадає якраз на осінь отже й небезпека частішання випадків отруєння грибами зростає. Нещодавно Київській області внаслідок отруєння грибами стався випадок смерті восьмирічної дитини.

 

 
 

Аналіз випадків отруєнь грибами в Україні свідчить, що більшість отруєнь зумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед - блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки. Отруєння також можуть спричинити їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи уздовж швидкісних трас. Адже бліда поганка у багатьох регіонах просто не росте, наприклад, на півдні, проте основні масові отруєння реєструють саме там.

 

 
 

Нерідко отруюються грибами, які більшість досвідчених грибників спокійно кладуть до кошиків. Помилитися ж вони можуть, якщо збирають дуже молоді плодові тіла, коли ще не проявилися морфологічні ознаки. Наприклад, збирають сироїжки, а серед них може заховатися бліда поганка, яка ще не розкрилася і зовні їх нагадує. Тоді її можна помилково зірвати. Немало випадків, коли хворі потрапляли до лікарень після споживання голубінок, глив, сироїжок, синяків, парасольок тощо.

 

 
 

Необхідно правильно підготувати гриби до споживання. Багато пацієнтів стверджують, що варили гриби довго. Однак не слід надіятись на тривале варіння - необхідно декілька разів зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим (щонайменше тричі, через кожні півгодини варіння), і лише після того продовжити готувати страви.

 

Заходи щодо профілактики отруєння грибами/Files/images/55745717dab27f22c499d6415a26eb3b.jpg

1. Страви з грибів не можна вживати дітям, вагітним, матерям, що годують груддю, людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними недугами інших внутрішніх органів.

2. Після збирання грибів слід ретельно мити руки. Отрута передається на інші продукти саме через брудні руки.

3. При приготуванні грибів необхідно дотримуватись певної технології:

– гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута;

– сирі гриби почистіть і переробіть відразу після повернення з лісу, не залишаючи їх на наступний день;

– важливо не те, як довго вони варяться, а як часто зливали воду, в яку виходить отрута. Її слід зливати мінімум тричі протягом варки;

– воду обов’язково підсолюють;

– при обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте, лише тоді гриби можна варити або смажити.

4. Слід пам’ятати, що труяться зазвичай блідою поганкою, приймаючи її за сироїжки.

5. Їстівні гриби також можуть становити небезпеку через забруднення місцевості, де вони ростуть.

6. Основною причиною отруєнь є:

– вживання отруйних грибів;

– неправильне приготування умовно їстівних грибів;

– вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

– вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

7. Симптоми отруєння є:

– нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

8. Щоб запобігти отруєння грибами потрібно:

– купувати гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках).

– збирати гриби можна тільки на екологічно чистій місцевості;

– якщо є найменший сумнів щодо визначення гриба – не беріть його зовсім;

– не дозволяйте дітям збирати і споживати будь – які дикорослі гриби. Саме вони стають першими жертвами отруєнь;

– не збирайте старих, перезрілих або пошкоджених грибів;

– не беріть гриби, що мають внизу ніжки бульбовидне потовщення, навколо якого є плівчаста оболонка;

– не куштуйте сирі гриби на смак.

9. Не збирайте гриби:

– якщо не впевнені, що знаєте їх якими б апетитними вони не здавалися;

– поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;

10. Забороняється:

– вживати будь-які ліки та їжу, а надто алкогольні напої, молоко – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику;

– займатися будь-якими іншими видами самолікування.

 

Запам’ятайте: Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню!

 

 

Просмотров: 382 | Добавил: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Календарь
«  Февраль 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728

Архив записей

Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz